mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

DEKD/TKD 2022

Skupnostni prt - skupnostno umetniško delo – socialna instalacija
Belo, Domačija Pr' Lenart, 25.9.2022 od 10 do 18 ure
Predstavitev vzorcev na prtih skozi dediščino: Anita Matkovič
Izbira in izris vzorcev: Vida Kejžar
Delavnica izdelovanja skupnostnega prta: Mojca Senegačnik in Zvonka T Simčič

Skupnostni prt

O dogodku
Ko na mizo pogrnemo skrbno izbran prt, postane ta točka, ob kateri se zberemo zaradi druženja, uživanja v hrani in pijači, iz navadnega kosa pohištva postane mesto, kjer smo »zbrani skupaj«.

Prt, ki ga pogrnemo na golo mizo, vzpostavi ločnico med "vsakdanjim" in "ritualnim", med "delovnim" in "prazničnim", glede na simboliko barve prta in njegovega okrasja definiramo poseben čas, posredno določimo vsebino in namen druženja oz. rituala, ki se ob mizi odvija.

Zavod CCC se skozi projekt Hiša na hribu že 8 let v Občini Medvode aktivno ukvarja s povezovanjem sodobne umetnosti s kulturno dediščino ter povezovanjem z lokalnim laičnim prebivalstvom. V formi srečanj in delavnic te aktivnosti potekajo v glavnem na lokaciji pri Sv. Marjeti v Žlebah ali na domačiji Pr'Lenart na Belem.

Zaradi specifike okolja na Belem, kjer se lastniki trudijo dosledno ohranjati stavbno in kulturno dediščino, hkrati pa jo odpirati za sodobne umetniške prakse, izvajajo že nekaj let skupne aktivnosti v obliki umetniških rezidenc, razstav in drugih projektov.

Na ta način dvigujemo nivo ponudbe tega področja iz pasivne udeležbe obiskovalcev - kot zgolj gledalcev - v njihovo vlogo aktivnih udeležencev. Zavod CCC se skupaj s partnerji trudi za prenos znanj med lokalnimi akterji in zunanjimi strokovnjaki, za ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine na način, da jo skušajo prenašati v sodobnost - tudi skozi razvoj novih produktov, ki bi morda nekoč lahko postali zaščitna znamka, pomemben produkt - označevalec kulturnega dogajanja tega področja. Tokrat so se povezali z Javnim zavodom Sotočje Medvode in v okviru DEKD pripravili delavnico, ki se je je udeležilo 14 ljudi.

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke