mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

Tekoči dogodki in programi

Mobilna zatočišča sodobne umetnosti je mreža galerij odprtih vrat. Obisk je možen kadarkoli, saj je prostor ves čas odprt.


Ob poti na Šmarno goro v rojstni hiši Jakoba Aljaža bomo proti Triglavu obrnjeno klet v septembru spremenili v kraj oddiha, ogleda razstave, raziskovanja sedanjosti in preteklosti. Sodobno umetnost bomo povezali s kulturno dediščino.
Zavod CCC/Javni zavod Sotočje Medvode

Odprtje Galerije odprtih vrat in razstave Pripotovanja v sklopu mreže Mobilna zatočišča sodobne umetnosti bo 29. septembra ob 19 uri pred Rojstno hišo Jakoba Aljaža v Zavrhu.
#DEKD #TKD

O PROJEKTU
V času (pre)hitrega življenja, digitalizacije in spreminjanja načinov predajanja informacij, ko se obisk knjigarn, knjižnic in muzejev zmanjšuje, je potrebno razvijati nove načine približevanja umetnosti širši publiki.Ni potrebno, da je vsa umetnost v središčih večjih mest. Umetnost, kot ambasadorka življenja najde pore za sprejem novega tudi tam, kjer večina tega ne pričakuje. Lahko gostuje v ruralnih okoljih in prostorih, ki prvotno niso bila temu namenjena. Tudi akademska dela lahko gostujejo v manjših krajih, kot so to odročna prijetna okolja kulturne dediščine.Še več, obstajajo tudi prostori, ki lahko sprejmejo obiskovalce ob odsotnosti upravljalca, pri tem pa popotnikom nudijo krajši oddih, na primer kratek ogled razstave.Eden takih razstavnih prostorov je bil kreiran v letu 2022 na Domačiji Pr'Lenart na Belem, v stari obnovljeni kašči. V letu 2023 pa se odpira še en vsebinsko podoben prostor, v Rojstni hiši Jakoba Aljaža.Kletni prostor, katerega vhod je obrnjen v smeri proti Triglavu, ima sam po sebi simbolno nagovarjajoč potencial. Javni zavod Sotočje Medvode, upravitelj prostorov, v hišo prinaša nove vsebine, pri čemer bo oživitev omenjenega prostora lep doprinos. Prostor bo poleg popotnikov, ki korakajo na Šmarno goro, nagovarjal tudi tiste, ki si bodo hišo prišli ogledati ciljno. Ob odprtju razstave pa bodo obiskovalci deležni tudi glasbenega nastopa in vodenega ogleda.Razstavni ciklus “Pripotovanja”, ciklus razstavnih umestitev del sodobne umetniške produkcije Zavoda CCC se bo letno menjaval. Je eden od načinov delovanja Zavoda CCC, katerega poslanstvo je, da združuje kulturno in naravno dediščino z vsebinami sodobnih umetniških praks. Razstavni ciklus “Pripotovanja” bo pomenil vključevanje sodobnih ustvarjalcev in sodobne kulturne produkcije v zgodovinsko okolje, priložnost, da obiskovalci vseh generacij spoznajo in prepoznajo kulturne akterje, ki nadaljujejo poslanstvo pomembnih zgodovinskih osebnosti iz teh krajev, kar je Jakob Aljaž zagotovo bil.

V času (pre)hitrega življenja, digitalizacije in spreminjanja načinov predajanja informacij, ko se obisk knjigarn, knjižnic in muzejev zmanjšuje, je potrebno razvijati nove načine približevanja umetnosti širši publiki.

Ni potrebno, da je vsa umetnost v središčih večjih mest. Umetnost, kot ambasadorka življenja najde pore za sprejem novega tudi tam, kjer večina tega ne pričakuje. Lahko gostuje v ruralnih okoljih in prostorih, ki prvotno niso bila temu namenjena. Tudi akademska dela lahko gostujejo v manjših krajih, kot so to odročna prijetna okolja kulturne dediščine.

Še več, obstajajo tudi prostori, ki lahko sprejmejo obiskovalce ob odsotnosti upravljalca, pri tem pa popotnikom nudijo krajši oddih, na primer kratek ogled razstave.

Eden takih razstavnih prostorov je bil kreiran v letu 2022 na Domačiji Pr'Lenart na Belem, v stari obnovljeni kašči. V letu 2023 pa se odpira še en vsebinsko podoben prostor, v Rojstni hiši Jakoba Aljaža.

Kletni prostor, katerega vhod je obrnjen v smeri proti Triglavu, ima sam po sebi simbolno nagovarjajoč potencial. Javni zavod Sotočje Medvode, upravitelj prostorov, v hišo prinaša nove vsebine, pri čemer bo oživitev omenjenega prostora lep doprinos. Prostor bo poleg popotnikov, ki korakajo na Šmarno goro, nagovarjal tudi tiste, ki si bodo hišo prišli ogledati ciljno. Ob odprtju razstave pa bodo obiskovalci deležni tudi glasbenega nastopa in vodenega ogleda.

Razstavni ciklus “Pripotovanja”, ciklus razstavnih umestitev del sodobne umetniške produkcije Zavoda CCC se bo letno menjaval. Je eden od načinov delovanja Zavoda CCC, katerega poslanstvo je, da združuje kulturno in naravno dediščino z vsebinami sodobnih umetniških praks.

Razstavni ciklus “Pripotovanja” bo pomenil vključevanje sodobnih ustvarjalcev in sodobne kulturne produkcije v zgodovinsko okolje, priložnost, da obiskovalci vseh generacij spoznajo in prepoznajo kulturne akterje, ki nadaljujejo poslanstvo pomembnih zgodovinskih osebnosti iz teh krajev, kar je Jakob Aljaž zagotovo bil.

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke