mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

Medvoški kulturni festival 2022

V letu 2022 se je med 13. in 24. majem odvil že peti Medvoški kulturni festival LEGENDE MED VODAMI.


Legende med vodami

2022 se je med 13. in 24. majem odvil že peti Medvoški kulturni festival LEGENDE MED VODAMI. V navezavi na dvoletno tematiko LEGENDE MED VODAMI, ki smo jo raziskovali že v okviru lanskega festivala, smo se različnih vidikov legendarnega dotaknili tudi letos. Ključen vidik festivala v letu 2021 je bilo odkrivanje lastne kulturne skupnosti (legend v vseh pomenih besede), v letu 2022 pa smo se posebej osredotočili na vrednoto dediščine in krajevne zgodovine ter njunega pomena za našo skupnost in za kvalitetnejše oblikovanje prostorov, v katerih živimo in delujemo.

Medvoški kulturni festival LEGENDE MED VODAMI je v letu 2022 prinesel v Medvode pestro dogajanje in zanimive izobraževalne ter družabne vsebine.

Dogajanje ste lahko spremljali na FB strani Kulturni dom Medvode, o njem pa so poročali tudi domačli mediji:

'Na kulturnem festivalu Legende med vodami ste lahko spoznavali legende, kulturo in dediščino.

Kulturni festival je v Medvodah potekal petič, drugo leto zapored je nosil slogan Legende med vodami. Med 13. in 24. majem je postregel s pestrim programom. Na različnih lokacijah so potekali številni dogodki.

Na Potujoči ustvarjalnici šeststo otrok
"Tematika Legende med vodami je zelo zanimiva. Ponuja raziskovanje zgodovine in dediščine, pri čemer pa spoznavamo tudi vse možne pomene besede legende. To se najbolj odraža na Potujoči ustvarjalnici, tematski učni poti za otroke, kjer prek zanimivih in zabavnih vsebin na sedmih postajah predstavljamo legende iz naših krajev, pa tudi širše okolice. Tako so otroci lahko spoznali viteza in si ogledali pravi meč in oklep, v knjižnici
prisluhnili legendi o Osolniku, se seznanili z načini nastajanja in soustvarjanja javnih prostorov, in se celo umestili na stare razglednice kamor so jih na postaji Časovni stroj prek multimedije preslikali študenti ESE, Javnega zavoda Sotočje Medvode. Kulturni festival prinaša transfer vsebin, domoznanstva, ustvarjalnega pristopa, preko katerega ozaveščamo o kulturni dediščini in hkrati izobražujemo mlade, naše bodoče upe. Sledi strategiji razvoja kulture v občini, katere cilj je v trenutnem postcovidnem obdobju predvsem povezovanje in poživljanje ter oživljanje kulturnega delovanja. Zato smo povabili k izvedbi festivala vsa medvoška kulturna društva in kot koordinatorja Občinsko kulturno zvezo Medvode. Veseli smo, da so se odzvale tudi različne druge organizacije: Založba Malinc, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, Zavod CCC, pa Tony Cealy in Roman Vučajnk ter Mednarodni odbor Medvode, ki so v festival vnesli širši spekter, tudi mednarodno razsežnost festivala.Soustvarjalcev festivala je bilo kar petindvajset, obiskovalcev pa krepko preko tisoč." je pojasnila Sabina Spanjol iz Javnega zavoda Sotočje Medvode, vodja Kulturnega festivala Medvode.
Festival iz leta v leto raste. "Letošnji kulturni festival je sestavljen iz treh prepletajočih se vsebin: Potujoče ustvarjalnice, ki gosti otroke iz osnovnih šol in vrtca ter družine, izobraževalnih vsebin za bolj zahtevne kulturne uporabnike in lažjih, družabnih vsebin. Najbolj ponosni smo na rast programa Potujoča ustvarjalnica, ki ga pripravljamo že peto leto , ga nadgrajujemo in širimo tudi prek občinskih meja. Zelo smo veseli pozitivnega odziva, množičnega obiska in tudi pohval s strani osnovnih šol. Naš koncept Potujoče ustvarjalnice so lepe sprejeli in se ga radi udeležijo. Otroci pa izvejo marsikaj novega in to delijo tudi s starši, ko doma prebirajo festivalsko knjižico in rešujejo zagonetke v njej. Letos pa lahko na postaji Varuhi naše dediščine spoznajo tudi nekatera medvoška kulturna društva in njihovo delovanje. Nekatera od njih v Medvodah delujejo že več kot 90 let in le upamo lahko, da bo v njihovih vrstah vedno več mladih, ki bodo ljubiteljsko kulturo in društveno dejavnost ohranjali še naprej." je ob začetku dogajanja predstavila Spanjolova.

Legende med vodami ostajajo
Fesitval je odprl podžupan Občine Medvode Ivo Rep, igrala je Godba Medvode. Med številnimi dogodki velja izpostaviti zelo zanimiv večerni pogovor s strokovnjaki: Okrogla miza Prostor med vodami. Sodelovali so dr. Miloš Kosec, doc. dr. Matej Nikšič, Barbara Viki Šubic, Lucija Fabjančič, mag. Lovrenc Košenina in Nataša Špilak. Skupaj z občani so odpirali vprašanja o oblikovanju javnega prostora v središču Medvod. V festival je bil umeščen tudi dvodnevni simpozij Založbe Malinc. "Zelo smo veseli, da tudi mi sodelujemo, in sicer ob naši desetletnici delovanja. Znotraj evropskega projekta Poti do evropske književne raznolikosti pripravljamo dvodnevni simpozij Na isti strani o pomenu literarnih posrednikov v literarnem polju. V dveh dneh bo šestdeset udeležencev, projekt bomo nadaljevali do konca leta v krajših video posnetkih, temu sledi tudi izdaja monografije. Simpozij odraža naše delovanje. Skušamo preplesti lokalni, nacionalni in mednarodni nivo. Našo skupnost obogatimo z izdajanjem knjig in organizacijo različnih dogodkov. Okolje, v katerem smo, je izhodišče," je na kratko povedala Barbara Pregelj.
Tematika Legende med vodami bo po vsej verjetnosti glavna nit medvoškega kulturnega festivala ostala še naprej. Lucija Fabjančič je poudarila, da je še veliko za raziskati in za konec povedala nekaj več o povezavi slogana z zgodovino: "Pod tem sloganom smo se letos poskusili še bolj osredotočiti konkretno na kulturno dediščino, na krajevno zgodovino. V okviru Potujoče stvarjalnice smo čim več prostora želeli nameniti lokacijam kulturne dediščine v občini Medvode, ki so po našem mnenju še vedno precej spregledane, tako z vidika kulturnega turizma, kot z vidika učenja v okviru šolskega programa. Občina Medvode ima izredno gostoto srednjeveških utrdbenih in grajskih arheoloških najdišč." '(Gorenjski glas)

Program - Legende med vodami 2022
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke