mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

Iz zgodovine - kulturni dom Medvode

Velika prenova v letu 2021


Po štiridesetih letih od zadnje večje prenove takratnega zadružnega doma Medvode, ki ga domačini poznajo kot Svobodo, je v letu 2021 Kulturni dom Medvode, ki spet vse bolj postaja lokacijsko središče kulture v Medvodah, dobil novo podobo pa tudi tehnično osvežitev.

Kulturni dom Medvode je namenjen izvajanju kulturnega programa in je na voljo vsem organizacijam, ki ga želijo uporabljati za javne prireditve, gledališke predstave, koncerte, predavanja, ustvarjalne delavnice ali razstave.

Nahaja se v centru Medvod, v bližini pošte in bank, ter ponuja dovolj parkirnih mest za obiskovalce.

Kulturni dom Medvode sestavljajo glavna dvorana s pripadajočo garderobo in maskirnico, avla z barom, večnamenski prostor v mansardi (Idejni inkubator), mala sejna soba, ter vadnica in skupni večnamenski prostori v kletni etaži.

Prostore koristijo kulturno društvo, zveze društev, klub študentov, mlade glasbene skupine ter drugi najemniki, na voljo pa so tudi vsem zainteresiranim, predvsem za izvajanje kulturne in izobraževalne dejavnosti.

KONTAKT


Sabina Spanjol
E: sabina@zavodsotocje.siIz zgodovine


Kulturni dom Medvode, ki je bil zgrajen na začetku petdesetih let (1951) kot zadružni dom, je ob svoji 70-letnici bil deležen velike prenove.

Kar štirideset let je dvorana čakala na ureditev vizur ter prenovo električne napeljave in opreme, ki so trije od osnovnih pogojev za kvalitetno izvedbo produkcij in prijetno izkušnjo obiskovalca. Dotrajana električna napeljava in zvočni park ter nosilci lučnega parka, pa komaj delujoč pogonski motor zavese in obledela glavna gledališka zavesa in porumenelo filmsko platno so pri vsakokratni izvedbi predstav in prireditev opominjale izvajalce kulturnih programov, da je predvsem dvorana nujno potrebna prenove.


Urša Podlipnik in Jurij Kobe v imenu biroja ATELIERarhitekti

»V veliko veselje nam je bilo sodelovati pri zgodbi, ki s svojimi začetki sega v čase, ko se je kljub splošnemu pomanjkanju v komaj osvobojeni domovini gradila skupnost in predvsem tudi kultura, ki to skupnost vedno gradi. Nekaj tega duha smo kljub novim zahtevam vendarle skušali obuditi tudi z našim projektom dooblikovanja te dvorane. «

Obiskovalci bodo ob ogledu predstav in prireditev končno deležni tudi bolj prijetne izkušnje, saj je ob prenovi bilo poskrbljeno tudi za izboljšanje vidljivosti na oder, osvetljenost dostopnih poti do sedežev, udobnejše sedeže in varnejši dostop na oder. Sedišča na tribunah so tudi do dva metra dvignjena in omogočajo nemoten pogled na oder, tehnična infrastruktura pa je bogatejša za kar nekaj zvočne in tudi lučne opreme. Tako bo izvajalcem kulturnih programov omogočena izvedba produkcij na višjem nivoju, brez zadržkov pa bo kulturni dom lahko gostil tudi več različnih produkcij s strani profesionalnih gledaliških hiš, omogočil izvedbo kvalitetnih kino predstav in celo konferenc ter seminarjev.


Poleg notranjosti dvorane, je bil kulturni dom deležen tudi delne prenove v pododrju, kjer delujejo lokalno kulturo-umetniško društvo, Občinska kulturna zveza in Turistična zveza Medvode, ter obnove fasade z energetsko sanacijo, poskrbljeno pa je bilo tudi za izboljšanje požarne varnosti.


Podrobnejši opis izvedenih del:

Preuredili smo celotno električno napeljavo, z novo kovinsko konstrukcijo dvignili tla dvorane, kar omogoča nemoten ogled na oder. Izvajalec je prebarval stene dvorane, namestil novo leseno stensko oblogo, namestil novo lučno, zvočno in scensko tehniko. Nove so tudi odrske zavese. Objekt je v celoti energetsko saniran, novo je stavbno pohištvo ter toplotna izolacija v debelini 15 cm. Urejene so tudi nove sanitarije v kletnih prostorih.

 

Končna vrednost izvedenih del je 453.022 EUR z DDV. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo. Občina je namreč uspešno kandirala za nepovratna sredstva na razpisu ministrstva in ter tako prejela sredstva v višini 251.496 EUR.


Borut Gomboši, vodja projekta na Občini Medvode:

» Kljub zelo kratkem roku za izvedbo, je izvajalcu del, Lesnina MG oprema, d.d., uspelo pravočasno zaključiti vsa naročena dela. Vesel sem, da smo z dobrim sodelovanjem med upraviteljem objekta, Javnim zavodom Sotočje Medvode, projektantom, izvajalcem in nadzornikom, uspeli izvesti dolgo pričakovano obnovo kulturnega doma v vrednosti slabega pol milijona evrov. Izvedbo je omogočila tudi pomoč Ministrstva za kulturo, ki je financiralo dobro polovico investicije. Upam, da bo prenovljena dvorana kmalu gostila mnoge zanimive dogodke, ki bodo privabljali čim večje število obiskovalcev.«

Kulturni dom Medvode za obiskovalce odpira svoja vrata v decembru. Zaradi zagotavljanja varnosti vezanih na epidemijo, upoštevanja odlokov vlade in priporočil NIJZ bo v prihajajočih mesecih lahko gostil le omejeno število obiskovalcev. Z zunanje strani si bodo mimoidoči lahko ogledali vizualno instalacijo s katero Javni zavod Sotočje Medvode pričenja z akcijo zbiranja arhiva, vezanega na Kulturni dom Medvode in dediščino Medvod, ob sprostitvi ukrepov pa bo za obiskovalce pripravljen pester kulturni program in dan odprtih vrat. V letu 2022 se načrtuje še vzpostavitev nove info točke oziroma muzejske sobe za razstavitev elementov kulturne dediščine.

Prenova kulturnega doma Medvode
Foto: Arhiv javni zavod Sotočje Medvode

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke