mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

Projekti ESE (Evropska Solidarnostna Enota)

ESE je program, ki gradi na dosežkih več kot 25-letnega izvajanja evropskih programov na področju mladine in solidarnosti, zlasti na uspehu Evropske prostovoljske službe, na pobudi Prostovoljci EU za humanitarno pomoč in predhodnem programu Evropska solidarnostna enota, ki je se je uspešno izvajal v letih 2018–2020.


Projekti ESE, zavod sotočje, medvode

Program predstavlja enotno vstopno točka za solidarnostne aktivnosti. Odpira več in boljše priložnosti, ki zajemajo najrazličnejša področja, kot so vključevanje migrantov, okoljski izzivi, preprečevanje naravnih nesreč, izobraževanje, mladinske dejavnosti in humanitarna pomoč. Podpira tudi nacionalne in lokalne akterje pri njihovih prizadevanjih za obvladovanje različnih družbenih izzivov in kriz.
Mladim ponuja priložnosti za udejstvovanje v solidarnostnih aktivnostih, ki jim omogočajo, da se angažirajo v korist skupnosti ter pridobijo koristne izkušnje in kompetence za osebni, izobraževalni, družbeni, državljanski in poklicni razvoj ter s tem izboljšajo svojo zaposljivost.

Komu je namenjena?
ESE je projekt, ki vsem mladim med 17. in 30. letom omogoča, da postanejo prostovoljci v drugi državi znotraj Evropske Unije. Mladi se lahko udeležijo kratkoročnih projektov, ki trajajo do največ 61 dni ali dolgoročnih projektov, ki trajajo med 2 in 12 meseci.

Kdo sodeluje?
V projektu ESE sodelujejo podporna organizacija, gostiteljska organizacija, prostovoljec/-ka in nacionalna agencija. Obe organizaciji sta zadolženi za ustrezne priprave prostovoljcev na službo v novem okolju, hkrati pa jim morata nuditi podporo skozi celotno obdobje trajanja projekta.

Zakaj postati prostovoljec/-ka?
ESE je za mlade odlična priložnost. Omogoča jim popolnoma brezplačno bivanje v drugih državah in sodelovanje v izbranih aktivnostih, ki pogosto postanejo poklicne ali interesne usmeritve tudi po povratku prostovoljca/-ke domov. Eden najpomembnejših vidikov ESE je tudi priložnost za neformalno in priložnostno učenje in pridobivanje ključnih kompetenc za življenje.

Kako pristopiti k opravljanju Evropske prostovoljne službe?
Podporna organizacija in prostovoljec/-ka v bazi podatkov organizacij, ki izvajajo projekte ESE, poiščeta ustrezno gostiteljsko organizacijo, jo kontaktirata (pošljeta mail, pokličeta, se o njej pozanimata) in ji pošljeta motivacijsko pismo prostovoljca/-ke, ki ji predstavi tako prostovoljca/-ko kot tudi razloge, zakaj bi želel/-a sodelovati prav z njimi.
Odobren in finančno podprt projekt zagotavlja prostovoljcu/-ki med izvajanjem ESE nastanitev in prehrano, prevoz na delo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, mesečno žepnino in kritje stroškov prevoza v tujino in domov.
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke