mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

ZZZS pravice

Medicinskih pripomočkov

Medicinski pripomočki so sredstva potrebna za zdravljenje, medicinsko rehabilitacijo ali zdravstveno nego.

Medicinski pripomočki iz obveznega zdravstvenega zavarovanja so: proteze udov, estetske proteze, ortoze za stabilizacijo udov in hrbtenice, ortopedska obutev, medicinski pripomočki za podporo gibalnih možnosti (vozički ter ostali pripomočki za gibanje, stojo in sedenje, električni stimulatorji in ostali aparati, medicinski pripomočki za podporo pri dihanju, pripomočki za nego na bolnikovem domu (postelje z dodatki, sanitarni pripomočki, blazine proti preležaninam), kilni pasovi, pripomočki pri težavah z odvajanjem seča in blata, pripomočki pri zdravljenju sladkorne bolezni, kanile, pripomočki za slepe in slabovidne, pripomočki za izboljšanje vida, pripomočki za sluh in govor, obvezilni material, pripomočki za kompresijo zdravljenje (npr. kompresijske nogavice) in ostali medicinski pripomočki.

Kdo lahko predpiše medicinski pripomoček
Medicinske pripomočke, ki so potrošnega značaja, predpisuje izbrani osebni zdravnik zavarovane osebe, ostale medicinske pripomočke pa zdravnik specialist s svojega delovnega področja.

Kdaj lahko uveljavljam pravico do medicinskega pripomočka
Pri uveljavljanju pravice do medicinskega pripomočka mora biti zavarovana oseba predhodno 6 mesecev prijavljena v obvezno zdravstveno zavarovanje, če uveljavlja pravico do slušnih pripomočkov in medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida. Za druge medicinske pripomočke predhodno obdobje traja 3 mesece. Navedeni pogoj o predhodnem ne velja v primerih poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Standard medicinskih pripomočkov
Vsak medicinski pripomoček ima svoj standard, s katerim je določena njegova cena, material, iz katerega je izdelan in doba trajanja. Dobavitelj je dolžan zagotavljati standardne medicinske pripomočke brez doplačil. V primeru, da zavarovana oseba s posebno izjavo pri dobavitelju zahteva ali predhodno soglaša, da se ji izda boljši, kvalitetnejši oziroma dražji pripomoček, kot to določa standard, mora razliko med zneskom cenovnega standarda in dejansko ceno plačati sama.

Pravica zavarovane osebe do proste izbire dobavitelja medicinskega pripomočka
Med pogodbenimi dobavitelji, ki imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS, zavarovana oseba na podlagi izdane naročilnice sama izbere tistega, pri katerem bo uveljavljala pravico do medicinskega pripomočka. Vsi dobavitelj s sklenjeno pogodbo z ZZZS imajo izdajna mesta vidno označena z zeleno nalepko, na kateri piše »Pogodbeni dobavitelj medicinskih pripomočkov«. Izjema pri tem so zavarovane osebe v času zdravljenja v bolnišnici, zdravilišču ali socialnem zavodu, kjer jim zagotavlja medicinske pripomočke izvajalec zdravstvenih storitev, ki ji zagotavlja tudi druge pripomočke, ki jih potrebuje za izvajanje svoje zdravstvene dejavnosti.
Prejeti medicinski pripomoček postane praviloma trajna last zavarovane osebe, razen v primerih, ko se medicinski pripomoček zavarovana oseba izposodi.

INFORMACIJ


Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območna enota Ljubljana
Miklošičeva cesta 24, 1507 Ljubljana
T: 01 30 77 200
E: oelj@zzzs.si
www.zzzs.si

Uradne ure:
Ponedeljek in torek: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 12.00 in 13.00 - 17.00
Petek: 8.00 - 13.00
Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke