mobilni meni javni zavod sotočje medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
javni zavod Sotočje Medvode, občina medvode
Javni zavod Sotočje Medvode
Šport, turizem, kultura, mladina in socialno
varstvene storitve
elektronski naslov info@zavodsotocje.si telefonska številka zavod sotočje

Potujoča ustvarjalnica

Potujoča ustvarjalnica je interaktivni program kulturno-umetnostne vzgoje z vključevanjem lokalne, regionalne in nacionalne kulturne dediščine v preprosto in mobilno platformo 'igrišča'.


Potujoča ustvarjalnica

Potujoča ustvarjalnica je sklop mobilnih enot, ki lahko gostujejo tako v notranjem prostoru ali na prostem. Ena enota zavzame okoli šest kvadratnih metrov prostora in predstavlja eno vsebino vezano na kulturno dediščino posameznega mesta, regije ali države.

Vsaka od vsebin je predstavljena na zanimiv, interaktiven in inovativen način, da udeležencu, otroku ali odrasli osebi, igrivo preda izobraževalno vsebino oziroma informacijo. Pri nekaterih enotah sodelujejo mentorji, pri drugih se udeleženec znajde sam. Udeleženec se na vsaki od postaj zadrži okoli petnajst minut, lahko tudi dlje ali manj. Posamezne vsebine so predstavljene na temelju čutnega zaznavanja udeleženca (otip, vid, vonj, umske veščine...), in udeleženca nagovarjajo k izkustvu delčka kulturne dediščine na svojstven način: prek reševanja uganke ali igranja igre. Igra je še posebej zanimiva zato, ker določeno vsebino predstavi v detajlih, ki jih v vsakdanjem življenju niti ne zaznamo. Primer: Slovenci vemo, da je naša Prekmurska gibanica sestavljena iz osem plasti nadeva, igra pa nas spodbudi, da jih sestavimo. Mnogi se sprašujejo kakšen je pravilen vrstni red. Igra postane zabavna tudi odraslim, ki nikoli prej niso pomislili na to ali spodnjo plast nadeva gibanice predstavlja skuta ali vendarle mak. Ko pa je to potrebno storiti še na premičnem prtu karo vzorca, je zadeva še malce težja in še bolj zabavna, vsekakor pa poučna.

Ker je kulturno dediščino, pa naj gre za nesnovno, nepremično ali premično, potrebno predstaviiti na pravilen način, smo pri ustvarjanju postaj sledili natančno postavljenemu konceptu, strokovni vsebini in inovativnim načinom interaktivne izvedbe. Pri ustvarjanju smo se povezali tudi s strokovnjaki in fakulteto, v letu 2022 in 2023 pa jo je poleg ostalih udeležencev v enem tednu obiskalo med 500 in 600 otrok.

Potujočo ustvarjalnico, ki na licu mesta predstavlja zaokroženo tematsko pot sedmih postaj (lahko tudi manj ali več) spremlja tudi posebej pripravljena knjižica, ki udeležencem vse vsebine predstavi še bolj izčrpno. Tudi v knjižico je vnesen element interaktivnosti, zato knjižica predstavlja nekakšen delovni zvezek z zabavnimi nalogami.
Vsebine se nadgrajujejo in dopolnjujejo vsako leto. Lanske vsebine so med drugim predstavile tudi Zgodovinsko časovnico mesta Medvode, kjer so si udeleženci z metanjem balinčkov na talne plošče priigrali možnost ugotavljanja časa nastanka zgodovinskega predmeta ali objekta oziroma rojstva osebe.

Potujoča ustvarjalnica predstavlja tudi mesto bodočega medkulturnega dialoga. Ob snovanju novih vsebin so vzklila tudi nova sodelovanja, ki so rezultirala celo strokovni članek o eni od postaj, predstavljen na Festivalu domoznanstva, srečanju slovenskih knjižničarjev. V prihodnosti si želimo koncept predstaviti tudi drugim izvajalcem iz drugih držav, z namenom predstavitve skupne evropske dediščine ali skupne dediščine večih regij, vpisane v nacionalne registre ali Unesco.
Potujoča ustvarjalnica postaja primer dobre prakse vključevanja javnosti v proces ozaveščanja in raziskovanja kulturne dediščine ter njene kulturne interpretacije, pa tudi izhodišče za razvoj in sodelovanje občinstva. Zelo dobro se vklaplja v šolske programe, zagovarja dostopnost kulturnih vsebin tako v smislu lokacije, financ kot tudi ranljivih skupin, stalen razvoj programov kulturnega turizma ter povezuje kulturo in kulturno dediščino z zelenim pristopom.

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Več o piškotkih Se strinjam Onemogoči piškotke